Kinderdijk

Het ontwaken van de molens

Reizen 0 Reacties

Mijn vriendin en ik verbleven drie nachten in Rotterdam om stressvrij te beginnen aan onze tour van een week door Nederland. Deze tijdbuffer maakte het mogelijk om de Kinderdijk in het zuidoosten met zijn 19 windmolens in het programma op te nemen. Hoewel het kleine dorp met slechts 620 inwoners op nog geen 15 kilometer afstand van Rotterdam ligt, was de reis met het openbaar vervoer behoorlijk tijdrovend. Er zijn veel manieren om hier te komen, u vindt alle details en opties in het blauwe infobox hieronder.

UNESCO Werelderfgoed bij zonsopgang

De molens van Kinderdijk zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Nederland en maken sinds 1997 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. We verwachtten dan ook grote aantallen bezoekers die we niet wilden zien. We hebben daarom besloten om de windmolens bij zonsopgang te bezoeken en dit speciale moment indien mogelijk alleen te vieren. Dat kost in het begin natuurlijk wat discipline, want wie wil er om 5 uur opstaan ​​met vakantie? Dankzij de zomertijd die vorig weekend was ondergegaan, was het nog redelijk humaan – een paar dagen van tevoren hadden we om 4 uur ’s ochtends moeten opstaan ​​om op tijd op het terrein in Kinderdijk te zijn om de zon te laten verschijnen. De reis per trein en bus verliep ondanks de vroege tijd probleemloos en we bereikten kort voor 7 uur het kleine windmolendorpje. Dit gaf ons iets meer dan een half uur om de perfecte plek te vinden voor spannende foto’s bij zonsopgang.

De geschiedenis van de windmolens

Wanneer je naar Kinderdijk gaat, word je ook ondergedompeld in een eeuwenoude geschiedenis. Het hele gebied rond Kinderdijk – evenals grote delen van Nederland – ligt onder zeeniveau en zou zonder technische assistentie dus constant onder water komen te staan ​​of door overstromingen bedreigd worden. Vroeger was hier alleen een heidelandschap, omringd door woeste rivieren. Vissers en jagers konden het land alleen in de zomer gebruiken als het waterpeil laag genoeg was. De eerste boeren vestigden zich rond 1000 voor Christus op opgestapelde zandheuvels en bouwden dijken om het nederzettingsgebied droog te houden en zo het land bruikbaar te maken voor landbouw.

Het water moet weg

Hoewel dit in principe succesvol was, creëerde het een nieuw probleem. Grond- en regenwater verzamelden zich in deze kunstmatig aangelegde polder (een soort stroomgebied) en moesten op de een of andere manier via de dijk naar buiten worden afgevoerd. Besloten is om op het laagste punt (in wat nu Kinderdijk is) sluizen aan te brengen, waar waterwegen uit de omgeving door zwaartekracht het overtollige water uit de polders moeten afvoeren. Toen het water laag stond, werden de sluisdeuren geopend en werd het water in een rivier geloosd.

Tot zover het prachtige Kinderdijk. Nederland is een prachtig land, maar ook wel een beetje een duur land. Kijk daarom, als je vaker uitstapje doet of naar een evenement wilt, eens naar de kortingkaart van NapPas. Een kaart waarmee je op verschillende uitstapjes korting kunt krijgen.